Matkapäiväkirja Costa Rica 8.-18.10.2004

Mikko ja Reeta Levo

Edellinen | Sisällys | Seuraava

12.10.2004 Horquetas

SadeaikaTänään on paikallinen juhlapäivä, jota vietään Kolumbuksen kunniaksi. Varsinaisia juhlallisuuksia järjestetään kuitenkin perinteisesti vain Limonin kaupungissa, joten tuskin tulemme päivän aikana havaitsemaan mitään normaalista poikkeavaa toimintaa.

Runsaan aamupalan jälkeen on vuorossa päivän etukäteen jännittävin tapahtuma, ratsastusretki vesiputouksille. Menemme odottamaan opastamme jo hyvissä ajoin hotellin vastaanottoon ja meitä kumpaakin jännittää melkoisesti. Hetken odottelun jälkeen kuulemme kavioiden kopinan ja pian näkyviin tuleekin oppaamme hevosensa kanssa. Oppaamme puhuu loistavaa englantia ja vaikuttaa muutenkin todella mukavalta kaverilta, tämä tietää toivottavasti hyvää retken kannalta. Lyhyen tutustumisen jälkeen siirrymme hevostalleille, jossa hevosemme jo odottavatkin meitä. En muistanutkaan, että hevonen on noin iso eläin. Reeta tosin yrittää vakuuttaa minut siitä, että täällä on normaalia pienempiä hevosia. Niinpä niin. Kahden minuutin intensiivikoulutuksen jälkeen olemme oppaan mielestä valmiita nousemaan satulaan. On jotenkin epätodellinen olo istua elävän olennon kyydissä ja luottaa sen toimivan ohjeideni mukaan. Matkalla putouksille opas esittelee meille paikallista luontoa kasveineen ja eläimineen todella innokkaasti. Tutustuimme mm. kasviin, josta intianiit aikoinaan uuttivat ainetta, joka pysäyttää elimistön lähes täydellisesti 72 tunnin ajaksi. He käyttivät tätä keinoa selvitäkseen käärmeiden puremista, aineenvaihdunnan ollessa lähes olematonta myrkky ei pystynyt vaikuttamaan lainkaan ja 72 tunnin aikana myrkky hajosi ihmiselle vaarattomiksi aineiksi. Näimme lisäksi joulutähden sukuisen kasvin luonnonvaraisena. Myös sellainen raadonsyöjälintu kuin black vulture tuli nähtyä.

Reilun tunnin ratsastuksen jälkeen saavumme perille vesiputouksille. Joki muodostaa yhden kallion kohdalla useita putouksia ja niiden väliin jääviä altaita. Uiskentelemme altaissa ja nautimme vesiputousten alla luonnonmukaisesta vesihieronnasta sekä porealtaasta. Vesi on todella kirkasta ja puhtaan oloista, mutta paikallisen mittapuun mukaan kylmää (n. 22 C). Tämä on todellakin mieleenpainuva kokemus. Virkistäydymme putouksilla vajaan tunnin verran ja sen jälkeen onkin aika palata ratsain takaisin majapaikkaan. Paluumatkan aikana on jo selvinnyt, että takapuoli tulee tämän retken jälkeen olemaan todella kipeä.

HeliconiaLounaan jälkeen päätämme mennä lepuuttamaan ratsastuksessa kipeytyneitä paikkojamme uima-altaalle. Noin 20 minuutin lepuutuksen jälkeen alkavat iltapäivän sateet, jotka kestävätkin lähes taukoamatta pitkälle yöhön saakka. Päätämme jättää illallisen väliin ja mennä todella aikaisin nukkumaan.

Edellinen | Sisällys | Seuraava


© 2004 All text and photographs copyright Mikko and/or Reeta Levo, unless otherwise mentioned.
Last update 27.10.2004